خانه » مشاوره برندینگ

مشاوره برندینگ

تصویر کلمه برندینگ در انگشتان دست
راهنمای مطالعه

درخشان و قابل قبولی را در پی ندارد که بعد از سال ها آزمون وکسب تجربه های موفق در قـالب علم بین رشتـــه ای (( DM)) ، «مدیریت مقصد» به تعریف جدیدی از این مفاهیم رسیده ایم که از جمله آنها برندینگ می باشد . در تعاریف و روش شناسی اجرایی برندینگ رایج با توجه به اینکه نمی توان بدون در نظر گرفتن تمامی ارکان کسب و کار (پیش از ایجاد کسب و کار تا پس از استقرار و تثبیت آن ) یک کسب و کار و برند مستحکم و ماندگار را ایجاد کرد و برندینگ رایج فقط به مختصات و شاخصه های محتوایی ، شکلی و ظاهری می پردازد . در حالیکه برای ساختن یک کسب و کار و برند محبوب و ماندگار حتما باید بر نامه ای جامع و یکپارچه بر اساس طرح ریزی (( سیستم یکپارچه مدیریت )) را پیش از ایجاد و تاسیس و راه اندازی کسب و کار ( یامجدد ) تدوین کرد تا یک برند جامع آینده نگر و پیشرو را بنا نماییم . بر این اساس دو تعریف نوین از برند و برندینگ به شــرح زیــر می باشد :

تعریف رایج برند

برند به ویژگی یا مجموعه ویژگی هایی گفته می شود که در تعریف خاص و ارائه تصویری منحصر به فرد محصول یا خدمت به کار می رود . برند شامل المان ها و فاکتور هایی است که این ویژگی یا ویژگی ها را معرفی می کند . از قبیل لوگو ، صدا ، لباس فرم )یونیفورم ) ، ست اداری ، تابلوهای معرفی ( سردر ) و … و همینطور محتوای خاص و اختصاصی ».

تعریف رایج برندینگ

برندینگ به فرآیندی گفته می شود که یک محصول یا خدمت را به یک چیز خاص و محبوب و به یاد ماندنی و ماندگار بدل سازد . برندینگ شامل پژوهش اولیه ، شناخت محصول و بازار به طور نسبی و توجه ویژه به OKR,KPI های محصول ، خدمت و سازمان است که در پی رسیدن به نتیجه نهایی که همانا ایجاد و خلق ارزش افزوده می باشد .

برندینگ نوین

با توجه به پژوهش ها و پروژه های اجرایی در سه دهه اخیر در این مرکز ( هلدینگ کتیبه ناجی )به این نتیجه رسیدیم که روش های متداول برندینگ ، بازاریابی ، فروش ، مدیریت ، استراتژی و … در زمینه توسعه فردی و کسب و کار همواره و به صورت مداوم نتایج

تعریف نوین برند

(( برند )) به کسب و کاری گفته می شود که به طور اصولی ساخته و پرداخته می شود و پیش از راه اندازی برنامه ای جامع و یکپارچه با توجه به پژوهش های انجام شده و همنیطور بیزینس مدل طراحی شده برای تمامی مراحل آتی طرح ریزی می گردد . با توجه به این تعریف مهمترین عامل در ایجاد (( برند )) ساختن شخصیت و هویتی قدرتمند و محبوب می باشد به طوریکه حتی پیش از آغاز به کار کسب و کار (( برند )) متولد می شود و جایگاه خود را در ذهن و قلب مخاطب ایجاد و تثبیت می نماید .

تعریف نوین برندینگ

(( برندینگ )) به کلیه پژوهش ها ، مدل سازی ها ، برنامه ریزی ها ، اقدامات و آموزش هایی که پیش از ایجاد کسب و کار تا پس از تثبیت کسب و کار انجام می شود گفته می شود که هدف آن ایجاد کسب و کاری محبوب و قوی جهت ورود و حضوری پر رنگ و ماندگار در بازارمی باشد .

 

توسعه کسب و کار (Business Development)

مدل توسعه کسب‌وکار کتیبه ناجی

بر پایه نظریه مدیریت مقصد (DMT)

«توسعه کسب‌وکار یعنی خلق ارزش بلندمدت برای سازمان، با تمرکز بر مشتری، بازار و ارتباطات انسانی.»

رویکرد نوین ما در توسعه کسب‌وکار چیست؟

ما با تکیه بر مدیریت مقصد (Destination Management Theory) و با هدف «مدیریت مقصد نهایی» به‌جای صرفاً مدیریت فرایندها، مدلی چهارمرحله‌ای طراحی کرده‌ایم که توسعه را بر اساس انتخاب دقیق مبدأ، مقصد، روش و ابزار هدایت می‌کند.

 

مدل چهارمرحله‌ای برنامه‌ریزی استراتژیک نوین (NSM):

مرحلهعنوانتکنیک کلیدی
1مبدأشناسی مبدا شناسی با استفاده از تکنیک‌های علم نوین -TLS
2مقصدشناسیمقصد شناسی با استفاده از تکنیک‌های علم نوین – DMT
3روش‌شناسی علم مدیریت استراتژیک نوین – NSM
4ابزارشناسیعلم نوین بازارسازی – NBM

در این مدل، با شناخت دائمی SWOT و تمرکز بر تنها یک مقصد مشخص، ضمن کشف روش‌های نو و تطبیق با ابزارهای موجود (یا ساخت ابزار جدید)، توسعه‌ای پایدار و هدفمند شکل می‌گیرد.

 

چرخه خدائی (مدل اجرایی توسعه):

این چرخه باعث بهبود مستمر (Continuous Improvement) در توسعه کسب‌وکار می‌شود:

  1. استراتژی (Strategy)

    • تدوین مدل کسب‌وکار با استفاده از

      BMC (Business Model Canvas):

      • B (کسب‌وکار): فلسفه، ایده، انگیزه

      • M (مدل): تحقیق، مزیت رقابتی

      • C (بوم): منابع، ژئومارکتینگ، CRM

  2. برنامه‌ریزی STP

    • S: خودشناسی، سگمنتیشن

    • T: هدف‌گذاری، هدف‌سازی

    • P: پروموشن، جایگاه‌یابی

  3. رهبری CCS

    • C: بررسی (Check) بازار و رقبا

    • C: کنترل (Control) منابع و فرایندها

    • S: نظارت (Supervision) بر ابعاد مارکتینگ

  4. اقدام (Action)

    • آموزش مستمر

    • ورود به بازار

    • اجرای کمپین‌ها

    • مدیریت مذاکرات

    • برگزاری رویدادها

    • تهیه گزارش‌های تحلیلی

  5. تداوم (Continuity)

    • حضور پایدار و رشد کمی/کیفی

    • ساخت «برند محبوب» و «برند برتر» بر اساس مدل برندینگ چهارگانه NSM

 

مزیت رقابتی ما چیست؟

تئوری‌ها، ابزارها و روش‌های توسعه‌ای ما حاصل بیش از ۳۰ سال پژوهش دکتر خدائی در حوزه توسعه فردی و سازمانی است. هلدینگ کتیبه ناجی  ارائه‌دهنده رسمی این دانش و مدل‌ها در ایران می‌باشد.

ما تنها یک مدل کسب‌وکار نمی‌سازیم؛ بلکه کسب‌وکار را از مبدأ تا مقصد مدیریت می‌کنیم.